Bad Driburg

"Modelleisenbahn Bad Driburg" bestaat helaas niet meer. Op 30 juni 2017 zijn de deuren gesloten. Om de modelbaan aantrekkelijk te houden moest ze worden uitgebreid en de daarvoor noodzakelijke investeringen waren te groot. Bijgevolg hebben de eigenaars besloten om de permanente tentoonstelling te sluiten.

De modelbaan stond in een voormalige goederenloods aan het nog steeds in gebruik zijnde station van Bad Driburg. Op de modelbaan waren de stations van Bad Driburg en Ottbergen nagebouwd en gaf verder een impressie van het Wesertal en het Weserbergland.

Ottbergen was ooit het centrum van waaruit de zware stoomlocs van de Baureihe 44 opereerden. Deze locomotieven werden gebuikt om de zware treinen te slepen die kolen en staal af en aanvoerden naar de metaalverwerkende industrie. Het opzet van de baan is het station en zijn omgeving, inclusief het indrukwekkende locomotiefdepot na te bouwen. En daar is men uitermate goed in geslaagd. De baan is zeer evenwichtig opgebouwd. Er is geen overdaad aan sporen, maar de stationsemplacementen zijn bijna volledig waarheidsgetrouw nagebouwd. Het station Ottbergen en het depot beslaat de volledige lengte van de modelbaan. De bouwers hebben geprobeerd zo consequent mogelijk te bouwen. Er werd uitgegaan van een datum : 16 augustus 1975.

Het bouwen van de baan werd gestart in 2004. Voorafgaandelijk is 3 jaar lang allerlei opzoekwerk gedaan om o.a. de gebouwen zo werkelijkheidsgetrouw mogelijk te kunnen nabouwen. De modelbaan oogt ook zeer mooi door een harmonieus gebruik van kleuren.

Zoals bijna bij elke permanente tentoonstelling werd de toeschouwer in een verkorte tijdscyclus geconfronteerd met dag en nacht. Tijdens de nacht waren er verschillende scènes die door middel van speciale verlichting de aandacht opeisen.

Verschillende kleine scènes brachten afwisseling en vroegen om de aandacht van de toeschouwer.

Al met al was het een zeer mooie modelbaan. Realistische treinsamenstellingen die aan een realistische snelheid door het landschap bewegen. Toch één schoonheidsfoutje: omdat de baan gebouwd is met het opzet een dag in het jaar 1975 uit te beelden zouden alleen treinmodellen uit het tijdperk 4 mogen rijden. (in Duitsland begint tijdperk 4 in 1968 met de invoering van de computernummering). Nochtans reden er heel wat locs en wagons rond met nummers uit het tijdperk 3. Maar dat is een detail en doet niets af aan de pracht van deze modelbaan.

IMG_9764 (58K) IMG_9793 (72K) IMG_9799 (86K)
IMG_9807 (77K) IMG_9809 (90K) IMG_9841 (83K)

De baan in cijfers :
Oppervlakte 100 m2
Spoorlengte : ca. 1.000 m (216 wissels en 83 signalen)
Aantal schaduwstations : 4
Verlichting door lampjes en LEDS : > 1.000 stuks
Aantal figuren : ca. 6.000

Meer info over deze baan kan je vinden op hun website

Klik hier om het fotoalbum te openen.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional