Weatheren

Weathering, of verweren, is een verzamelnaam voor technieken die er voor zorgen dat een model een bijna realistisch uitzicht krijgt. Bij het bouwen van modellen worden verschillende materialen gebruikt. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van kunsstof. Bij volledige zelfbouw zijn dat meestal witte platen en profielen (styreen). Wanneer bouwdozen in elkaar worden gezet dan is het basismateriaal dikwijls in de massa gekleurde kunststof die een plastiekerig uitzicht heeft. Bij rollend materiaal is het chassis dikwijls gemaakt in metaal en is de opbouw gemaakt in metaal en/of kunststof.

In alle gevallen ziet een model er of plastiekerig uit of brandschoon, net uit de fabriek. De werkelijkheid ziet er helemaal anders uit. Met weathering proberen we de werkelijkheid beter te benaderen.

De technieken die we hiervoor gebruiken zijn heel uiteenlopend. Welke techniek moet worden toegepast is afhankelijk van het resultaat wat men wil bekomen, maar ook van de materialen waaruit het model is gemaakt. De technieken komen uit de plastic-modelbouw. Vooral in de military modelbouw worden modellen altijd verweerd.

In de spoorwegmodelbouw gebeurt het bijna zelden. Meestal omdat treintjes duur zijn en we schrik hebben om het model te verknoeien. Een ander argument is dat er wordt gevreesd dat het model niet meer kan worden verkocht. Dat kan worden betwijfeld: een geweatherde wagen geeft veel meer realisme aan de modelspoorweg en het zou best kunnen dat er een hele markt is voor geweatherde modellen voor hobbyisten die het wel willen maar er zelf niet aan durven beginnen.

Er zijn een aantal argumenten die worden aangehaald waarom rollend materiaal niet zo snel wordt vervuild:

Niet al deze argumenten zijn voor 100% waar.

Verwering kan, afhankelijk van het materiaal dat werd gebruikt geheel of gedeeltelijk van een model worden afgehaald. Bij modellen die behandeld zijn met acrylverf kan de verwering worden afgespoeld door het model onder de waterkraan te houden.

Geweatherde modellen hebben inderdaad een beperktere afzetmarkt. Anderzijds zijn er veel modelbouwers die verweerde locs en wagons mooi vinden maar er zelf niet aan durven beginnen. Zij zijn dikwijls op zoek naar verweerde modellen.

Kan verweren mislukken ? Ja en neen. Een model goed verweren vraagt wel wat werk en goed of slecht heeft vaak te maken met de smaak van de persoon die het model bekijkt. Sommige vinden verwering dikwijls te overdreven en anderen vinden het net onvoldoende.

Een model kan altijd worden beschadigd. Het verweren verhoogt dat risico niet echt. Er moet natuurlijk worden opgelet dat bewegende onderdelen en de aandrijving niet door verf kan komen vast te zitten.

Wanneer een verweerd model steeds opnieuw in de doos moet worden opgeborgen is de kans groot dat de verwering wordt beschadigd. Maar modellen passen al vaak niet meer in de verpakking wanneer de koppelingen worden gemonteerd en de attributen die soms los worden meegeleverd.

Zoals bij veel andere aspecten van de hobby baart oefening kunst. De allereerste pogingen om een model te verweren zullen niet succesvol zijn. Maar technieken kan men aanleren door het veel te doen en veel te proberen.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional 100% hand coded HTML