De uitbreiding

Na het overlijden van mijn ouders zat ik plots met een gigantisch probleem. Mijn vader had naast een modelbaan een heel uitgebreide verzameling locs en wagons. Na veel wikken en wegen heb ik besloten om deze verzameling grotendeels te behouden. Alleen modellen die ik dubbel heb of die helemaal niet in de verzameling passen zullen worden verkocht, maar dan blijft er nog gigantisch veel over. Een modelbouwer wil zijn modellen kunnen bewonderen. Liefst door ze in te zetten op de modelbaan of door ze in vitrinekasten ten toon te stellen. De modellen opbergen in dozen en kasten is niet iets dat een modelbouwer wil. Mijn modelbaan is sowieso te klein om alle modellen in te kunnen zetten, dus moeten er vitrinekasten komen, maar daarvoor is geen plaats.

Eerst had ik het idee om achteraan in de tuin een werkplaats te bouwen. Dat zou een oppervlakte tot 42 m2 kunnen opleveren, maar zou ten koste gaan van een mooi stukje tuin. Plots kwam mijn echtgenote met het idee om te verbouwen. Mijn hobbykamer ligt aan de achterzijde van de woning. Nu staat achter de woning een veranda. Omdat de veranda net iets te klein is wordt die meer gebruikt als bergruimte dan als veranda. En ook de keuken zou iets ruimer mogen. Samen met een architect zijn de plannen getekend. In 2009 zullen de verbouwingen starten en zal mijn hobbyruimte met 28 m2 vergroten (bestaand gedeelte = bruin, nieuw gedeelte = groen).In de nieuwe ruimte is voldoende plaats voorzien voor vitrinekasten en kan de modelbaan naar deze plaats worden uitgebreid.

Verbouwing_zijaanzicht (50K) Verbouwing_plan (28K)

Deze uitbreiding noodzaakt een wijziging van de plannen van de treintafel. Het concept van een dubbeldekker is wel een mooie oplossing om de beschikbare oppervlakte maximaal te benutten, maar er ztten ook nadelen aan. Omdat het laagste niveau op kasten is gebouwd die zelf reeds 80 cm hoog zijn kwam de totale bouwhoogte tot 115 cm. Dat is een ideale hoogte voor een modelbaan, maar wanneer daar nog een niveau boven moet worden geplaatst komt dat te hoog en kan dat niveau alleen maar worden bekeken wanneer de toeschouwer op een trapje staat. Niet erg praktisch dus.

Aan het concept van de modelbaan wordt weinig gewijzigd. Zelfs het plan wordt grotendeels behouden. Het 2de niveau van de dubbeldekker wordt in de uitbreiding van de hobbykamer geplaatst. De carrousel die de verbinding zou vormen tussen de 2 niveaus van de dubbeldekker verdwijnt. In de plaats daarvan loopt het spoor terug langs de wand en maakt de verbinding met de bijgekomen ruimte. Dat spoor zal grotendeels aan het zicht worden ontrokken. De wijze waarop moet ik nog uitwerken.

Tekening herwerkt sporenplan niveau 1 - terugloopspoor
Treintafel_niv1_definitief (79K)

Een kanttekening moet toch worden gemaakt: het verbindingsspoor kan, omwille van de beschikbare plaats op sommige stukken van de reeds gebouwde modelbaan slechts enkelsporig worden uitgevoerd. Dat zal een bijkomende uitdaging zijn om dat stukje te beveiligen zodat er zich geen frontale botsingen kunnen gebeuren, maar zal anderzijds het spelelement bij het rijden met de treinen aanzienlijk verhogen.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional