De start

Op 16 jarige leeftijd werd ik lid van de M.T.D. , een modelbouwclub gevestigd te Deurne. Deze club verenigde modelbouwers die zich bezig hielden met spoorwegen en military (tanks en vliegtuigen), er waren ook leden die radiografisch bestuurde modellen maakten. We vergaderden in een ruimte boven een café. Er was geen gelegenheid tot het bouwen van een eigen baan. Elke vergadering bracht er iemand een werkstuk of een model mee (wat voor de plasticbouwers niet zo moeilijk was). Verder werd er veel informatie uitgewisseld en werden plannen en realisaties toegelicht. Af en toe werd in clubverband een uitstap gemaakt naar tentoonstellingen of gingen we op bezoek bij een andere club.

Om de twee jaar werd een tentoonstelling gehouden. Hier werd uitsluitend materiaal getoond dat het werk was van de clubleden. Omdat we ook eens iets wilden tonen dat als clubproject was gerealiseerd werd voor één van de tentoonstellingen een modulebaan gemaakt in schaal N. Het begrip 'module' was toen nog niet echt gekend. Normen waren er zeker nog niet, dus maakten we iets waarvan we zelf vonden dat het goed was. Na de tentoonstelling werd de 'clubbaan' afgebroken. Aan de bouw ervan hebben we veel plezier gehad en toch ook enkele dingen geleerd.

MTD Modulebaan 1983(1) (26K) MTD Modulebaan 1983(2) (22K) MTD Modulebaan 1983(3) (23K) MTD Modulebaan 1983(4) (25K)
MTD Modulebaan 1983(5) (25K) MTD Modulebaan 1983(6) (26K) MTD Modulebaan 1983(7) (24K) MTD Modulebaan 1983(8) (22K)

Ikzelf wilde een persoonlijke bijdrage leveren voor een tentoonstelling en besloot een spoorwegdiorama te bouwen. Geen rekening houdend met transportproblemen en diens meer werden ijverig plannen getekend en werd met de bouw aangevangen. Dit diorama, ofwel een zeer uit de kluiten gewassen module (afm. 2.00 x 1.05 m) vormde de eerste bouwsteen van een later gebouwde modelbaan. Het stelde een stationnetje voor (Haschenbach) gelegen langs een enkelsporige lijn. Aan het station was een bescheiden lokdepot gevestigd.

Haschenbach sporenplan (72K)

De onderbouw van de module bestond uit houten latten die een framework vormden. De sporen werden bevestigd op 12 mm dikke spaanderplaat. Het landschap werd gemodelleerd uit blokken Styropor die werden overtrokken met kranten gedrenkt in behangerslijm. Als de kranten gedroogd waren werd een ondergrond geschilderd en daarop werd gras gestrooid.

Ga verder met: Mijn eerste les
Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional