Ontraxs

Deze tentoonstelling werd voor de eerste keer georganiseerd in 2009. De initiatiefnemer is het collectief van Nederlandse spoorweg-modelbouwers Mitropa.nl. Zij stellen kwalitatieve modelbouw erg voorop. Dat is te merken in de verschillende projecten die worden gerealiseerd door leden van het collectief.
De modelbanen en diorama's die op Ontraxs worden tentoongesteld dienen dan ook aan dezelfde kwaliteitseisen te voldoen. Geen eenvoudige opgave om deze bij elkaar te zoeken, maar er zijn in Europa voldoende modelbouwers die aan de hoge normen van Mitropa voldoen.

De tentoonstelling heeft bovendien plaats in het prachtige spoorwegmuseum te Utrecht. Dat geeft aan het hele gebeuren een zeer unieke sfeer.

De verwachtingen die ik had bij het eerste bezoek zijn ruimschoots ingevuld. Ook bij de volgende edities van dit evenement werd zeker hetzelfde niveau gehaald.

In 2018 nam MTD met de clubbaan "Vaerwegh Dok" deel aan deze tentoonstelling. Uiteraard waren we zelf present. Als deelnemer aan een tentoonstelling denk je veel tijd te hebben om de tentoonstelling te bezoeken maar niets is minder waar: je bent zo bezig met het bedienen van de baan dat er amper tijd overblijft om rustig alle andere banen te gaan bekijken. Anderzijds kan je voor en na de openingsuren wel eventjes rustig rondlopen en foto's nemen zonder dat er andere toeschouwers in de weg staan. Klik hier om de foto's van de editie 2018 te bekijken.

In 2017 werd de tentoonstelling georganiseerd op 10, 11 en 12 maart. In vergelijking met andere jaren waren er minder modelspoorbanen te zien. Maar zoals altijd zijn de tentoongestelde banen van hoge kwaliteit. Ook slagen de organisatoren er in om steeds een aantal primeurs aan het publiek voor te stellen. Dit jaar waren voor mij de toppers "Kniephaven" een prachtige baan in schaal Z en "'t was in Amsterdam", een trambaantje dat op sublieme wijze de sfeer rond de Amsterdamse grachten wist neer te zetten. Klik hier op de foto's van de editie 2017 te bekijken.

De editie van 2016 had plaats op 11, 12 en 13 maart. Nog altijd slagen de organisatoren erin om zeer mooie banen te verzamelen in één tentoonstelling. Van een aantal banen die ik reeds op eerder bezochte tentoonstellingen (Ramma, Euromodelbouw,...) heb gezien heb ik geen foto's genomen. Die kan u bekijken in de respectievelijke albums.
Klik hier om de foto's te bekijken.

In 2015 werd de tentoonstelling gehouden op 6, 7 en 8 maart 2015.
Klik hier voor de foto's van Ontraxs 2015.

De zesde editie heeft plaats gehad op 7, 8 en 9 maart 2014. Door omstandigheden heb ik deze keer de tentoonstelling niet kunnen bezoeken.

De vijfde editie had plaats op 8, 9 en 10 maart 2013. Een aantal banen waren gericht op het thema "sporen naar het front", naar aanleiding van de viering van de vrede van Utrecht.

Klik hier voor de foto's van Ontraxs 2013.

De vierde editie van deze tentoonstelling had plaats op 2, 3 en 4 maart 2012. Zoals de voorgaande edities was ook deze keer de kwaliteit van de tentoongestelde banen van een zeer hoog niveau. Het is en blijft een aanrader zoals U zal zien wanneer U de foto's bekijkt die ik heb genomen.
klik hier voor de foto's van Ontraxs 2012.

Op 25, 26 en 27 februari 2011 had voor de derde keer de tentoonstelling Ontraxs plaats. Opnieuw een voltreffer wanneer het op de kwaliteit van de tentoongestelde banen aan kwam. Echt een aanrader voor iedereen die met modelspoorwegen bezig is. Door een verkeerde instelling van mijn (nieuwe) camera was de batterij al na twee uur leeg. Hierdoor heb ik niet van alle banen foto's kunnen nemen.
Klik hier voor de foto's van Ontraxs 2011.

Klik hier voor de foto's van Ontraxs 2010.

Klik hier voor de foto's van Ontraxs 2009.

Ontraxs - Spoorwegmuseum Utrecht

Klik hier voor de foto's van het Spoorwegmuseum.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional