Modellbahnwelt - Oberhausen

Bijna had deze tentoonstellingsbaan, die pas op 1 augustus 2008 haar deuren heeft geopend, niet meer bestaan. De oorspronkelijke initiatiefnemers waren in financiële moeilijkheden geraakt en wanneer er geen oplossing zou gevonden worden had Modellbahnwelt reeds na één jaar zijn deuren moeten sluiten. Gelukkig werd er een financier gevonden en kon de tentoonstelling open blijven. Maar in januari 2012 werden de deuren dan toch gesloten. De modelbaan heeft echter een nieuwe toekomst gevonden in Essen. Onder de naam Oktorail zouden de deuren opengaan in januari 2014.

Deze modelbaan is (was) zeer de moeite waard om te worden bezocht. Als thema werd - hoe kan het ook anders - gekozen voor de uitbeelding van de zware industrie in de Ruhrstreek. Net zoals bij Bad Driburg-Ottbergen situeert de baan zich in een bepaald tijdperk: tussen 1965 en 1970, dus op de overgang van tijdperk 3 naar tijdperk 4.

De baan wordt gekenmerkt door uitgestrekte emplacementen en industriegebieden waar de ontginning van steenkool en de verwerking van staal in de hoogovens centraal staan. Tussen dat alles vindt je typische woonkernen uit dat gebied. De verschillende delen van de modelbaan zijn gebouwd naar het voorbeeld van de werkelijkheid: het havenbekken van Dortmund, de stations en spoorwegemplacementen van Öberhausen, Öberhausen-Osterfeld en Bochum-Dahlhausen, de hoogoveninstallatie van de HOAG en de steenkoolmijn / cokesfabriek Zollverein XII. De werkelijk wordt zeer goed benaderd door een realistisch gebruik van kleuren. Vooral de achtergronden zijn prachtig. Deze zijn gemaakt van foto's die van de omgeving werden genomen en uitgeprint. Een deel van de achtergrondgebouwen zijn uitgevoerd in halfrelief (soms minder dan 1 cm dik). In de achtergrond worden tijdens de nachtscènes raampjes in de gebouwen verlicht. Net als bij de andere banen is er een overvloed aan kleine en grote scènes elk met het nodige klank en lichtspel.

De bouwers van deze baan hadden zich als doel gesteld om de herinnering aan wat ooit het Ruhrgebied is geweest levendig te houden en een stukje educatieve functie te brengen door het productieproces van staal in model uit te beelden. Volgens mij zijn ze goed in dit opzet geslaagd. Geen kritiek op deze baan ? Misschien dat sommige landschapsdelen iets meer zouden kunnen aangekleed worden. Maar dat is wat mij betreft dan toch het enige. Er wordt gereden met realistische treinsamenstellingen en aan realistische snelheden. Het treinverkeer biedt ook voldoende afwisseling.

IMG_0287 (64K) IMG_0301 (73K) IMG_0390 (73K)
IMG_0324 (85K) IMG_0394 (70K)  

De baan in cijfers:
Oppervlakte : 420 m2
Spoorlengte : ca 4.600 m
Gebruikt spoormateriaal : Tillig.

Je kan het plan van de modelbaan bekijken door op het pdf icoon te klikken
pdficon_large (1K)

Meer info over deze baan kan je vinden op hun website

Klik hier om het fotoalbum te openen.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional