Modellen

In de loop der jaren heb ik een mooie verzameling rollend materiaal bij elkaar gekregen. Enfin, gekregen... gekocht. Wanneer ik nog thuis woonde heb ik een aantal Fleischmann modellen gekocht van de overbuurjongen die met de hobby stopte. Die locs vormden samen met een ander locomotiefje van Fleischmann de basis van mijn huidige verzameling.

Fleischmann BR03 (42K) Fleischmann V60 (42K)
Fleischmann NMBS Nohab 202 (38K) Fleischmann O&K diesellok rood (39K)

In de beginperiode van de hobby heb ik veel modellen tweedehands kocht. Niet op een beurs maar bij de plaatselijke hobbyzaak die regelmatig complete banen kocht van modelbouwers die ophielden met de hobby of overschakelden naar een andere schaal of soms hun modellen verkochten omwille van financiële redenen. Omdat ik altijd in het volste vertrouwen die aankopen heb kunnen doen ben ik ook nooit teleurgesteld. De modellen waren bijna altijd zo goed als nieuw en lieten het nooit afweten.

Omdat het thema van mijn modelbaan zich ergens in Duitsland in de jaren 70 - 80 situeert heb ik de aankopen van mijn modellen daar ook op afgestemd. Dikwijls heb ik met pijn in het hart een model in de winkel laten liggen omdat het - niettegenstaande al zijn schoonheid - niet paste in de verzameling. Op deze manier bleef het budget ook binnen de perken.

Nochtans hebben zich ontsporingen voorgedaan. Enerzijds heb ik niet aan de verleiding kunnen weerstaan om een aantal Belgische locomotieven en wagons te kopen. Omdat er toen ik met de hobby begon een veel te klein aanbod van Belgische modellen was heb ik gekozen voor een modelbaan naar Duits voorbeeld. Wanneer ik nu opnieuw zou beginnen zou ik er niet aan twijfelen: de baan zou gebouwd worden naar Belgisch voorbeeld! Een overzicht van mijn Belgische modellen vind U hier.

Roco NMBS 2912 (33K) Roco NMBS 5945 (30K)

Ook een aantal Duitse stoomlocs horen niet in de verzameling thuis: zij dragen het opschrift 'Deutsche Reichsbahn' en situeren zich op die manier in tijdperk 2. Het is natuurlijk wel zo dat de meeste van die locomotieven later bij de Deutsche Bundesbahn hebben gereden en wanneer ze tussen het andere verkeer op de modelbaan rijden valt het niet echt op.

En wat doe je wanneer je een model van de Talent cadeau krijgt die helemaal in periode 5 thuishoort? Vriendelijk bedanken en het model opnemen in de verzameling. Soms kriebelt het om over te schakelen naar deze huidige periode. Ik vind de nieuwe kleurstelling van de Duitse spoorwegen mooi en er is ook een groot aanbod van rollend materiaal en toebehoren. Trouwens, als je de nieuwigheden van de fabrikanten bekijkt situeren deze zich meestal in deze huidige periode. Bovendien is het ook makkelijker om de modelbaan een realistisch karakter te geven: je hoeft maar rondom je te kijken om te zien hoe het er in de werkelijkheid uitziet. Om een modelbaan te bouwen naar het voorbeeld van de 70-er jaren moet je voortgaan op publicaties in boeken en tijdschriften waarbij hopelijk veel fotomateriaal beschikbaar is.

Bij de wagons zijn er veel minder beperkingen. Vooral in het goederenverkeer rijden de wagons van de verschillende spoorwegmaatschappijen door elkaar. Toch moet je uitkijken: er zijn heel wat wagontypes die specifiek in het eigen land worden ingezet en het grondgebied niet mogen verlaten. Bij het reizigersverkeer is het ook zo dat heel wat materiaal alleen bedoeld is voor het binnenlands verkeer en je dus nooit in een ander land zal terugvinden.

Ik heb een voorliefde voor treinstellen. Misschien omdat bij de Belgische spoorwegen het grootste deel van het binnenlandse reizigersverkeer met treinstellen wordt afgehandeld. Ook bij de Duitse spoorwegen bestaat er een grote diversiteit aan treinstellen.

Roco DB ET85 (57K)

Het rollend materieel kan je indelen in een aantal categorieën:

Elk van deze categorieën zijn weer verder onder te verdelen in subcategorieën. Dikwijls is deze onderverdeling terug te vinden in de nummering van het materiaal.

Mijn eerste modellen heb ik gekocht in de jaren 80 van de vorige eeuw. Ondertussen is het digitaal sturen en rijden een vanzelfsprekende zaak geworden.  De meeste modellen in mijn verzameling zijn analoog en hebben geen interface om een decoder te plaatsen. Op de modelbouwclub hebben we een digitale baan en omdat de leden met eigen materiaal rijden heb ik toen mijn eerste digitale model aangeschaft. Het minibaantje "Das Depot" werd ook digitaal bestuurd en zo breidde mijn verzameling digitale modellen uit. Ondertussen zijn er ook heel wat Belgische locs gedigitaliseerd. Omdat ik mijn locs oorspronkelijk analaoog had gekocht moest ik uitzoeken met welke decoderinterface de locs waren uitgerust. Ik heb een overzicht gemaakt in een pdf document dat u hier kan downloaden.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional 100% hand coded HTML