Lasergraveermachine

Ik bouw heel graag scenery elementen helemaal van scratch. Dat kunnen kleine zaken zijn maar evengoed gebouwen e.d. Het geeft een eigen toets aan de modelbaan. Dat wil niet zeggen dat op mijn modelbaan helemaal geen bouwdozen voorkomen, maar deze hebben bijna altijd minstens een laagje verf en/of een weathering gekregen en zijn in een aantal gevallen ook aangepast (kitbashing).

In clubverband had ik de uitdaging aangegaan om helemaal van scratch een villa te bouwen op basis van foto’s die we op het internet hadden gevonden. Maar op een of andere manier slaag ik er niet in om heel nauwkeurig te werken waardoor het gebouw, waar heel wat hoeken en kanten aan zitten, niet af geraakte.

Ik had al een paar keer overwogen om een snijplotter aan te schaffen, maar in de informatie die ik over zo’n apparaten terugvond op het internet werd er altijd wel ergens opgemerkt dat deze machines niet echt geschikt zijn voor het snijden van plasticcard, tenzij de dikte van de plaat onder de 0,5 mm blijft. En dan nog blijkt het geen evidentie te zijn.

Op de tentoonstelling die MTD in 2019 organiseerde was Dirk, een lid van het forum van modelspoormagazine, aanwezig. Hij maakt in schaal N prachtige scenery met behulp van een snijplotter. Ik heb hem hierover aangesproken en hij bevestigde gedeeltelijk wat over een snijplotter wordt geschreven op het internet. Omdat hij een speciale papiersoort gebruikt en omdat de schaal waarin hij werkt ook dunner materiaal vereist is het voor hem wel mogelijk om met een snijplotter te werken.

Maar hij raadde mij aan om Rik Martens, die aan de tentoonstelling deelnam met zijn minibaantje RIMKOV, aan te spreken. Hij had een lasergraveermachine aangeschaft en maakte daar heel mooie dingen mee.
Zo gezegd, zo gedaan.
Rik heeft mij uitgebreid geďnformeerd over de machine en de mogelijkheden en kon ook enkele stukjes tonen die hij met de machine had gemaakt.

Ik was direct overtuigd en heb me de machine die Rik heeft aangeschaft. Het is een BACHIN met een lasermodule van 2500 mW. De machine was snel besteld en geleverd. Het is een bouwpakket maar op het internet zijn filmpjes terug te vinden die duidelijk tonen hoe de machine in elkaar moet worden gezet. Dat is dan ook zonder grote problemen gelukt.

Foto

Maar iets laseren doe je niet zonder eerst een tekening te maken die dan in de software van de machine moet worden opgeladen. Het tekenprogramma moet vectorieel zijn. Dat wil zeggen dat onderdelen van de tekening zonder problemen kunnen worden verschaald (vergroten / verkleinen / verplaatsen, …). Op het internet zijn een aantal gratis programma’s te vinden o.a. Inkscape. Ik maakte reeds gebruik van dat programma maar ik had al ondervonden dat bij het verschalen lijnen van objecten niet altijd aaneengesloten bleven en dat zou volgens mij wel eens problemen kunnen geven wanneer de laser daarmee moet omgaan.
Ik heb de edu-versie van autocad 2020 gedownload. Die versie is gratis voor studenten en leerkrachten. Ik geef toevallig les aan de MTD-Academy te Edegem. Autocad is ongeveer het beste wat op de markt beschikbaar is maar het vraagt een serieuze inspanning om het helemaal onder de knie te krijgen. Gelukkig kan ik beroep doen op mijn oudste dochter. Die heeft gestudeerd voor burgerlijk ingenieur Architect en kan met dat programma heel goed overweg. Bovendien zijn er ook veel goede (en minder goede) instructiefilmpjes op Youtube te vinden.

Naast het onder de knie krijgen van het tekenprogramma moet ik ook leren werken met de machine en meer bepaald welke instellingen er nodig zijn voor de verschillende materialen: papier, karton, balsa- en ander hout in verschillende diktes. Hoe intens moet de laser worden ingesteld. Welke snelheid moet worden gehanteerd en hoeveel keer moet de machine het object laseren om door het materiaal te snijden. Dat vraagt heel veel ge-experimenteer waarbij telkens de het materiaal en de instellingen zorgvuldig moeten worden genoteerd.

Het eerste projectje wordt een gebouwtje dat zal worden gebruikt voor het Wielproject van MTD.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional