Fase 4

Ondertussen behoort de spoorbaan op zolder tot het verleden. De groter wordende kinderen wilden elk hun eigen kamer. Dat kon slechts worden gerealiseerd door de zolder om te bouwen en in te richten met kamers. Op een onbewaakt moment heb ik daaraan toegegeven en heb ik mijn modelbaan, die nog niet voor de helft was gerealiseerd, afgebroken. Uiteraard betekende dat niet het einde van de hobby. Een van de kamers die tot dan door de kinderen in gebruik was werd als hobbykamer ingericht.

Ik moet me wel tevreden stellen met een kamer met veel bescheidener afmetingen ca. 4 x 4 m, waarvan de nuttige oppervlakte (rekening houdend met de plaats van ramen en deuren ca. 3,5 x 3,5 m zal zijn (= 12,25 vierkante meter). Maar creatief als we zijn... wanneer ik een modelbaan in meerdere etages maak zou ik die oppervlakte kunnen verdubbelen (24,50 vierkante meter).

Opnieuw moest er een volledig ontwerp gemaakt worden. Het thema en tijdperk blijven, omwille van het rollend materiaal dat ik bezit. Om nu een realistisch lijkende modelbaan te bouwen op zo'n beperkte oppervlakte is een uitdaging. Ik stel dan ook enkele normen voorop : in de zichtbare gedeelten is de minimale straal van de bochten 60 cm. In de niet-zichtbare gedeelten mag de straal worden beperkt tot 45 cm.

Er werden heel wat schetsen gemaakt met pen en papier. Maar een tekening op schaal is meer dan nodig om na te gaan of het ontwerp wel past in de beperkte ruimte. Een van de grootste problemen bleek de carrousel te vormen die het onderste met het bovenste niveau moet verbinden. Gezien de hoogte die moet worden overwonnen (ca. 1 meter) mag de helling niet te stijl zijn. 2% lijkt me het maximum. Maar als je dan uitrekent welke straal je minstens moet aanhouden... . Bovendien moet het carrousel dubbelsporig worden uitgevoerd. Daarin ligt wel een deel van de oplossing: het buitenste spoor heeft een kleinere helling dan het binnenste spoor. Wanneer het stijgende spoor aan de buitenzijde wordt gehouden, en het dalende spoor aan de binnenzijde mag de helling hier groter zijn.

Het plan werd getekend met behulp van het programma Winrail 5.0. Dit programma is redelijk eenvoudig en biedt heel wat mogelijkheden. Je kan met het programma modelbanen ontwerpen met een oppervlakte van 30 x 30 m. En je kan werken met verschillende niveau's.

Ga verder met: De uitbreiding
Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional