Het jaar start niet goed. Voor een van de projecten wil ik een vrachtwagen bouwen die bij trambedrijven wordt gebruikt om aan de bovenleiding te werken. Zo’n voertuig is uitgerust om op de tramsporen te kunnen rijden. Een geschikte aandrijving vinden is niet zo simpel. Meestal is de diameter van de wielen te groot. Rivarossi heeft een locotractor waarvan ik de aandrijving zou kunnen gebruiken. Ik heb zo’n modelletje gekocht. Mits enige aanpassingen zal ik het wel kunnen gebruiken. Eén van de aanpassingen is het verwijderen van delen aan de zijkanten van het chassis. Het chassis is van metaal, dus moest ik die uitstekende delen verwijderen met een slijpschijfje. Bij het slijpen is waarschijnlijk slijpsel in het aandrijfmechanisme geraakt. Gevolg: de locotractor rijdt niet meer. Ik heb de aandrijving uit elkaar gehaald. Dat verliep ook niet zonder problemen. Een van de asjes met tandwiel sprong weg. Het tandwiel vond ik redelijk snel terug. Het tandwiel was rood en mijn vloerbedekking is grijs, dat viel dus op. Maar het asje was weg… Ik heb met een handveger mijn hele hobbykamer proper geveegd en het vuil en stof zorgvuldig gesorteerd. Met succes. Net wanneer ik het wilde opgeven vond ik het asje terug. Nadat ik alles terug op zijn plaats had gezet werd maar één as aangedreven. Maar dat lijkt voldoende om het voertuig te verplaatsen.
Mijn laatste aankopen van vorig jaar werden in het begin van deze maand geleverd. Een dieselloc van de Baureihe 221 in Oceaan blauwe kleurstelling, een goederenwagen type Habis van de SJ (Zweedse spoorwegen) met het opschrift Nordwaggon en een vrachtwagentje van Brekina : de bekende Bedford van de NMBS Colli-dienst. Een model dat bij veel hobbyisten reeds lang op het verlanglijstje stond. Er kunnen nog wel wat verbeteringen worden aangebracht. Met uitzondering van het opschrift NMBS-COLLI ontbreken alle andere opschriften op de zijkant en achterkant van de vrachtwagen. Maar daar kan ik zelf decals voor maken.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bij de levering zal ook de BR 003 van PIKO. Bij het uitpakken van deze lok merkte ik onmiddellijk dat de loc niet correct in de verpakking zat. Bij het verder uitpakken kwam ik tot de vaststelling dat verschillende onderdelen waren afgebroken. Wat er is gebeurd is niet duidelijk. Ik acht de kans klein dat er iets tijdens het transport is gebeurd: de doos waarin alles zat verpakt vertoont geen schade. Ik heb onmiddellijk de winkel gecontacteerd. Ik mocht de loc terugsturen. Dat heeft ook wat voeten in de aarde gehad omdat ik geen correct retourlabel kon aanmaken met de link die ik kreeg. Uiteindelijk heb ik dan voor eigen rekening zelf een label gemaakt en de loc opgestuurd. De winkel moet de loc naar de fabrikant opsturen en laten herstellen. De loc is al volledig uitverkocht en er kan geen nieuw vervangexemplaar worden opgestuurd. Ik hoop dat de herstelling zonder zichtbare sporen kan worden uitgevoerd. Ik heb alleszins al voorbehoud gemaakt en moet nu afwachten tot ik verder bericht krijg van de winkel.
|
|
Ik heb verder gewerkt aan het schaduwstation op niveau -2. Alle sporen van bundel B en C zijn in 2 gedeeld. Alle sporen werden nog eens mooi nagemeten. Vermoedelijk heb ik bij de vorige meting een beetje onnauwkeurig gewerkt want de afmetingen die ik nu mat waren lichtjes anders. Wanneer ik de stopsecties wilde aansluiten bleek weer een en ander niet te kloppen en heb ik een tijd bezig geweest met het nakijken van de aansluitingen in het besturingspaneel. Op een van de printplaten had ik een bruggetje verkeerd gesoldeerd en waren een aantal solderingen niet goed. Uiteindelijk heb ik bijna alle problemen kunnen oplossen. De stopsecties van de doodlopende sporen werken nog niet. Wanneer ik alle verbinden nakijk dan lijkt alles correct te zijn aangesloten. Maar de stopsectie krijgt geen spanning.
Ik heb ook verder gewerkt aan de spiraal die het schaduwstation op niveau -1 verbindt met het zichtbare gedeelte. Om de steunmuur te kunnen plaatsen zijn een aantal voorbereidende werkjes uitgevoerd. De steunmuur zelf had ik al een tijdje geleden gemaakt uit architectenkarton. Ik heb steuntjes gemaakt waar ik de muur aan kan bevestigen. Daarna heb ik de plaatsen van de palen voor de bovenleiding bepaald en dan blijkt dat er tussen de muur en de sporen onvoldoende plaats is. Maar dat mag geen probleem zijn. Er zijn 2 oplossingen. Ik kan het deel waar de draden aan worden opgehangen aan de muur bevestigen of ik maak een volledig dwarsportaal dat aan de ene kant is vastgemaakt aan een mast en aan de andere kant in de muur is verankert.
Aan het trambaantje werd ook gewerkt: de sporen van het schaduwstation op het niveau “metrostation“ zijn gelegd. Ik moet nu nog de sporen in het station leggen en alles elektrisch aansluiten.
Januari was opnieuw een productieve maand.
topIk heb de reden gevonden waarom in het schaduwstation de stopsecties aan één kant van de doodlopende sporen niet werkten. Waar bij alle andere stopsecties de verbinding wordt gemaakt met de + pool van de rijspanning is op die plaatsen de stopsectie verbonden met de - pool. Wanneer de schakelaar op “rijden“ wordt gezet staat in de stopsectie over de beide rails dezelfde pool van de spanning en uiteraard rijdt de trein dan niet. Ik moet nu een bijkomende printplaat met stroomdetectie maken waarbij de spanning over de andere pool van de rijspanning loopt.
Voorlopig heb ik de stopsectie rechtstreeks verbonden met de juiste pool van de rijspanning en kan ik rijden zonder terugmelding. Hetzelfde fenomeen doet zich voor op spoor 11 dat ook in beide richtingen kan worden bereden. Voor spoor 11 heb ik op het besturingspaneel een extra schakelaar moeten aanbrengen om de rijspanning om te kunnen polen. Gelukkig was er daar nog wel plaats voor. Bovenstaand schema geeft het principe van de aansluitingen weer. Maar ik moet nog wel testen of het zal werken.
Nu zijn alle elektrische aansluitingen van het schaduwstation op niveau -2 gemaakt en kan ik beginnen met het schaduwstation op niveau -1. Dat wordt een stuk eenvoudiger. Het schaduwstation heeft ook 4 doodlopende sporen (Bundel A) maar die zijn nu toegankelijk vanuit de ingang aan de westkant. Er zijn 12 doorlopende sporen (Bundel B). De normale rijrichting verloopt van oost naar west. Het toegangsspoor loopt in een grote lus rond de klimspiraal die het zichtbare niveau verbindt met het schaduwstation op niveau -2.
De sporen zijn van het merk PECO, code 100. Ik gebruik de korte wissels (SLE91 en, SLE92). De opstelsporen worden net zoals in het schaduwstation op niveau -2 opgedeeld in 2 blokken. Korte treinen (< 2m) passen in een kort blok, zodat er 2 korte treinen op 1 opstelspoor kunnen staan. Lange treinen bezetten 2 blokken. De maximumlengte van een lange trein bedraagt 4 meter. De detectie van een lange of korte trein gebeurt door middel van een lichtsluis die staat opgesteld in het laatste blok voor het schaduwstation.
De kist om de laser-graveermachine op te bergen is ook afgewerkt. De sloten werken niet betrouwbaar genoeg waardoor de kist kan openklappen. De reden is simpel : ik heb de sloten ondersteboven moeten monteren omdat ik op het onderste deel van de bak te weinig plaats heb. Daar moet ik nog een oplossing voor vinden. Maar de machine kan nu wel veel gemakkelijker en veiliger worden opgeborgen.
De verzameling modellen is ook deze maand aangegroeid. Eindelijk zijn de ertswagens van Brawa geleverd. Die stonden al sinds maart 2022 in bestelling. Maar het wachten heeft geloond: het zijn erg mooie wagens. Wel spijtig dat er geen lading in zit. Nu zijn ze moeilijker te combineren met de andere ertswagens die ik al heb, maar alles samen kan ik nu een trein van 38 wagons samenstellen.
En verder heb ik via het forum van Modelspoormagazine enkele goederenwagons gekocht van iemand die zijn verzameling wil uitdunnen. Die had ook 2 sets van de Wegmann rijtuigen van de CFL te koop, maar er was iemand die sneller had gereageerd en de beide sets heeft gekocht. Ik heb die rijtuigen ooit in mijn bezit gehad uit de erfenis van mijn vader maar heb die domweg verkocht omdat ze zogezegd niet in mijn verzameling pasten. Ik ben pas later te weten gekomen dat die rijtuigen ook in België hebben gereden op de verbinding Luxemburg Luik en (vermoedelijk) ook in de Blankenberge Express.
In 2024 komen er voor mij slechts 2 modellen uit die in mijn verzameling passen: Jouef brengt een model van het “Pistoiesi” restaurantrijtuig. Dat behoorde oorspronkelijk tot de CIWL maar werd later overgenomen door de NMBS en kreeg de Oranje C1 livrei. Rivarossi brengt een model uit van de Duitse stoomlok Baureihe 55 in tijdperk 4 uitvoering. Andere merken brengen varianten uit van reeds bestaande modellen die ik reeds in mijn bezit heb. Dat laat ruimte om enkele modellen aan te schaffen die ik tot op heden links had laten liggen.
Restaurantrijtuig "Pistoiesi", NMBS![]() Afbeelding gekopieerd van de Website van Modellbahnshop Lippe https://www.modellbahnshop-lippe.com/Reiswagon/Restauratiewagon/Jouef%2DHJ4173/nl/modell_430572.html |
Stoomloc Baureihe 55, DB![]() Afbeelding gekopieerd van de website van Modellbahnshop lippe https://www.modellbahnshop-lippe.com/Stoomlocomotief/Sleeptenderlokomotief/Rivarossi%2DHR2892S/nl/modell_430306.html |
In feite wachtte ik tot dat die modellen door de fabrikant zouden worden uitgebracht met een ander loknummer maar dat lijkt niet te gebeuren. Het gaat om het 2-delig treinstel MS56, ook wel gekend als "Budd" en het diesel treinstelletje MR49. Het eerste is uitgebracht door Van Biervliet/B-Models. Het tweede door PIKO.
Van Biervliet / B-Models AM56 "Budd" |
Brawa Zelflosser voor kolen of ijzererts DB Fad![]() |
Piko Gesloten goederenwagen DR![]() |
Roco Gesloten goederenwagen DB Gbs![]() |
Roco Gesloten goederenwagen DB Gbs![]() |
Roco Gesloten goederenwagen DB Gbs![]() |
Ik heb ook verder gewerkt aan het minibaantje. Maar daar moet ik een en ander corrigeren want ik heb een aantal afmetingen uit de werkelijkheid verkeerd ingeschat en dus ook verkeerd overgebracht naar het model.
topIn maart is er vooral veel tijd en energie gestoken in het automatiseringsproject van de clubbaan "Vaerwegh Dok" van MTD.
De eigen projecten hebben zo goed als stil gelegen.
Ik heb wel een beetje
verder gewerkt aan de rolpoorten voor het minibaantje "Das
Depot". Het concept begint meer en meer vorm te krijgen en een aantal zaken
zijn in Inkscape getekend zodat ze kunnen gelaserd worden.
Aan het andere
minibaantje is het frame
gecorrigeerd zodat het nu wel de juiste afmetingen heeft.
De verzameling modellen is niet aangegroeid.
topOeps, de maand mei is bijna voorbij wanneer ik vaststel dat het dagboek van april nog niet on-line staat.
Er valt echter weinig te vertellen.
Samen met een collega clublid heb ik heel wat tijd gestoken in de automatisering van de MTD clubbaan "Vaerwegh Dok". Er moet heel wat worden aangepast aan de bedrading en het is ook puzzelen om de modules voor de bezetmelding en sturing van wissels en seinen op de bakken te plaatsen. We hebben een deadline: alles moet klaar zijn en werken tegen half augustus want dan zijn we uitgenodigd om deel te nemen aan een modelbouwevent dat doorgaat in het spoorwegmuseum te Schaarbeek.
Thuis ben ik vooral bezig geweest met de functionele rolpoorten voor de loodsen op het minibaantje "Das Depot". Het ontwerp heb ik al een paar keer moeten aanpassen. Het motortje dat ik heb gekocht draait te traag waardoor het bijna 4 minuten duurt om de poort te open of te sluiten.
Werken met Inkscape gaat ondertussen redelijk vlot en het snijden van het materiaal met de laser-cutter lukt ook wel. Maar de machine heeft te weinig vermogen: zo moet ik 6x laten snijden om door MDF van 1,5 mm dik te geraken.
En het programmeren van de Arduino die alles zal sturen gaat ook vlotjes.
Het lijkt erop dat ik de deadline voor de tentoonstelling RAMMA in Sedan wel zal halen.
Ondertussen heb ik ook bericht gekregen dat ik met "Das Depot" ben geselecteerd om deel te nemen aan de tentoonstelling "RailExpo 2024" die doorgaat van 29 november tot 1 december 2024 in Dreux (F).
De verzameling modellen is niet aangegroeid.
topNiettegenstaande ik in de maand mei relatief weinig thuis ben geweest heb ik toch goed kunnen doorwerken aan de poorten van het minibaantje "Das Depot". Het oorspronkelijke plan om de poort langzaam te openen en te sluiten door ze aan te drijven via een draadstang bleek niet te werken. In de motor zit een reductie met tandwielen en in combinatie met de draadstand ging het openen en sluiten veel te traag.Het duurde bijna 4 minuten voor de poort open of toe was.
De motor sneller laten draaien gaat niet. Boven een bepaalde snelheid blokkeert de reductie. Er zit dus niets anders op dan het ontwerp aan te passen en de poort rechtstreeks aan te drijven. De nodige aanpassingen zijn uitgevoerd en uiteindelijk blijkt de nieuwe opzet wel te werken. De aandrijving gebeurt nu door draden die aan de poort zijn bevesitigd en op een spindel worden opgedraait of afgedraait afhankelijk of de poort moet openen of sluiten. Bij het prototype dat ik gebruik om een en ander te testen staat de spindel niet mooi in het midden en dat maakt dat de poort een beetje scheef wordt getrokken en daardoor blokkeert. Dat wordt voor de definitieve versie aangepast.
Het Arduino programma dat het openen en sluiten van de poort stuurt staat ook bijna op punt.
De 2de helft van de maand zijn we er met de camper op uit getrokken en hebben de modelbouwactiviteiten stil gelegen.
De verzameling modellen is aangegroeid met een stoomlok van de DB, Baureihe 38 in tijdperk 4 uitvoering. Het is een model met sound en het is ook voorzien van een rookgenerator. Samen met de loc heb ik nog wat scenery materiaal gekocht dat ik kan gebruiken om het minibaantje nog een beetje verder aan te kleden.
topRAMMA komt snel dichterbij. Het prototype van de poort werkt. Af en toe blokkeert de poort bij het openschuiven. Dat komt omdat de aandrijving niet mooi in het midden staat en de poort een beetje scheef trekt. Maar het is wel iets waar ik bij het definitieve ontwerp op zal moeten letten.
De poorten zijn nu allemaal vervaardigd en klaar om in te bouwen. Maar daarvoor moet ik de gevels van de bestaande loodsen verwijderen en vervangen door gevels waarin het poortmechanisme is geïntegreerd. Dat is een operatie die toch wel wat risico's inhoud. Ik beslis om de aanpassing uit te voeren na de tentoonstelling in RAMMA. Het risico dat het misloopt is te groot en dat zou dan nefast zijn voor mijn deelname. Ik denk dat het trouwens gemakkelijker zal zijn om volledig nieuwe loodsen te maken en niet om te proberen nieuwe gevels te combineren met delen van de bestaande loodsen.
topOndertussen zijn we weer enkele maanden verder zonder dat ik het dagboek heb bijgewerkt. Daar zijn verschillende redenen voor. We zijn in juli op vakantie vertrokken. De bedoeling was om tot half augustus weg te zijn. Maar ik ben op vakantie gevallen met de fiets met een complexe breuk aan de arm/elleboog als gevolg. Dat is weer aan elkaar gezet met een operatie. Maar ik kan mijn linkse arm en hand niet gebruiken. Gelukkig ben ik rechtshandig zodat ik toch nog wel iets kan doen. Ondertussen zijn we ruim een maand verder en kan ik, dankzij 3x per week kine, mijn arm en hand opnieuw een beetje gebruiken. Maar knutselen zit er voorlopig nog niet in.
Het onmiddellijk gevolg was dat ik de poorten op het minibaantje "Das Depot" niet heb kunnen afwerken en dat ik mijn deelname aan de tentoonstelling van 7 en 8 september in Hochdorf (CH) heb moeten afzeggen. Ik ga er van uit dat ik binnen een maand voldoende zal hersteld zijn zodat ik het baantje wel verder kan afwerken en mijn deelname aan de tentoonstelling in Dreux (FR) einde november, begin december niet in het gedrang komt.
Het modelbouwen ligt dus stil, maar het plannen maken niet. Wanneer "Das Depot" klaar is dan kan ik verder werken aan mijn trambaantje. Daarvan is het framewerk klaar maar moeten de sporen nog gedeeltelijk worden gelegd. En moet de volledige scenery nog worden gemaakt. En er zijn plannen voor een 3de minibaantje.
Maar "Das Depot" zal waarschijnlijk nog een uitbreiding kennen. De collega modelbouwer die met mij naar Ramma is geweest vindt dat er te weinig mogelijkheden zijn om een gevarieerd beeld van aankomende en vertrekkende locomotieven aan het publiek te tonen. Hij is nu bezig met een uitbreiding van de fiddle yard zodat er meer locomotieven kunnen worden ingezet.
De verzameling rollend materiaal is uitgebreid met een NMBS stoomloc van het type 97. De loc is gedigitaliseerd met sound en een rookontwikkelaar. Modellbahnshop Lippe in Duitsland bood deze loc aan met een korting van 34%. Zoiets kan je moeilijk laten voorbijgaan.
![]() |
![]() |
![]() |
Met de club hebben we op 24 en 25 augustus deelgenomen aan een tentoonstelling georganiseerd door het Trainworld. Daar heb ik eindelijk een filmpje kunnen maken van de Beneluxtrein zoals die heden ten dage rijdt tussen Brussel en Amsterdam. De trein is samengesteld uit 2 TRAXX locomotieven van PIKO. Eentje van de NMBS in de kleuren van Alpha Trains en eentje van de NS in de blauw-gele NS kleuren. Daartussen zaten 7 rijtuigen van Exact Trains met het dubbele logo van NMBS en NS.
Door de breuk aan mij elleboog is het nog altijd moeilijk om vlot te modelbouwen. Maar het lukt wel en het gaat steeds beter en beter. Dat is ook meer dan nodig. Einde november neem ik met mijn baantje “Das Depot” deel aan de tentoonstelling in Dreux (FR). De poorten en alles wat er bij hoort moeten nog worden ingebouwd.
Eerst heb ik een nieuwe voorgevel gemaakt. Deze zijn volledig gelaserd uit MDF van 1,5 mm dik. De gevel is opgebouwd uit 3 lagen. Bij het tekenen heb ik een foutje gemaakt. De ramen staan in de verschillende lagen niet op dezelfde plaats getekend. Maar daar vinden we wel een oplossing voor. Dan heb ik de oude voorgevel uitgebroken. Gelukkig heb ik geen meetfouten gemaakt en past de nieuwe voorgevel. Nu kan ik de poorten en de aandrijving van de poorten monteren. Dat wordt een precisie werkje. Veel speling is er niet. De poorten glijden in een U profiel met een binnenmaat van 1mm. En wanneer dat in orde is dan moet alles nog elektrisch worden aangesloten.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
In oktober organiseerde de club ook haar jaarlijkse tentoonstelling “Modelspoor by MTD”. Als lid van de raad van bestuur kruipt er dan ook wel wat tijd in de voorbereiding. Zoals andere jaren hebben we veel positieve commentaren gekregen. Maar spijtig genoeg is er een dalende trend in het aantal bezoekers van tentoonstellingen. We hebben amper 600 (betalende) bezoekers mogen ontvangen. Een aantal bezoekers hebben mooie filmpjes gemaakt die je kan bekijken op Youtube.
Van Happy Traveler Movies:
De verzameling modellen is een beetje tegen alle verwachtingen in serieus uitgebreid, met als resultaat dat het jaarbudget flink is overschreden.
Ik had eind vorig jaar de stoomlok BR 03 van de DB in tijdperk 4 uitvoering gekocht. Bij de levering bleek dat het model serieuze transportschade had opgelopen en heb ik het teruggestuurd naar de winkelier. Na 6 maanden kreeg ik het bericht dat de loc niet kon worden hersteld. Ik heb netjes mijn geld teruggekregen. Deze maand kondigt PIKO (onverwacht) een heruitgave aan van dat model. Omdat ik het wel een mooie loc vind heb ik het opnieuw besteld. Ditmaal was de levering wel in orde. Uiteraard koste het model meer dan de eerste uitgave.
![]() |
|
![]() |
![]() |
Op een YouTube filmpje van “Gleiswuste” werd de BR704 van Liliput voorgesteld. Ik had er geen flauw benul van dat zij dit model hadden aangekondigd. Maar ik vind het ten eerste een mooi en tegelijk speciaal model. Dus heb ik het ook aangeschaft. Liliput levert het als een analoog model, maar ik wil het graag digitaal kunnen inzetten. Dus heb ik er ook een loksound decoder bijgekocht.
![]() |
![]() |
En dan werd plots de verzameling van een overleden clublid afgeleverd. Hij had voor zijn overlijden duidelijk gesteld dat al zijn materiaal aan de club moest worden geschonken. Wat we in de club niet kunnen gebruiken mocht worden verkocht. En er zaten toch wel een aantal modellen bij die ik aan mijn verzameling wilde toevoegen:
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
En dan was er nog een ander clublid dat 3 gesloten goederenwagens type Gms54 van de DB in tijdperk 4 uitvoering verkocht….
![]() |
Alle modelbouwactiviteiten zijn er op gericht het minibaantje “Das Depot” klaar te krijgen voor deelname aan de tentoonstelling RailExpo te Dreux. Het besturingspaneel wordt uitgebreid, de Arduino's krijgen hun plaats. Maar het loopt niet echt vlot. De poorten willen niet goed schuiven in de geleiders. Het is allemaal wel zeer passend uitgevoerd en dat zal wel voor een deel aan de basis van de problemen liggen. Ook het solderen van de SMD ledjes lukt niet zo heel goed. Ik gebruik lakdraad die ik recupereer van een oud spoel. Maar de solderingen zijn niet sterk genoeg en wanneer ik de (stijve) lakdraad iets te veel manipuleer lossen de solderingen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Iets meer dan een week voor de deadline beslis ik om geen energie meer te steken in het functioneel krijgen van de poorten en zoek naar een systeem om de gevel in te bouwen op een manier dat die ook gemakkelijk kan worden weggenomen. Dat zou sowieso een voordeel hebben om herstellingen te kunnen uitvoeren wanneer dat nodig zou zijn. Maar nu zou ik het baantje klaar moeten krijgen voor de tentoonstelling en later kan ik nog verder zoeken naar de problemen die de oorzaak zijn van het niet goed functioneren. Het is een hele puzzel om nieuwe wanden te maken. Zoals gewoonlijk maak ik ook een aantal fouten die er voor zorgen dat het allemaal een beetje foefelen wordt om het geheel in elkaar te steken. De wanden moeten voldoende stevig zijn. Ik moet de daken kunnen afnemen en de voorgevel kunnen wegnemen. Uiteindelijk lukt dat wel. En dan komt de finishing touch: alles nog in de juiste kleuren schilderen. De basislaag, grijs, lukt nog. Maar het geheel een beetje een verweerd uitzicht geven: daar begin ik niet meer aan. Wanneer dat zou mislukken… Ik mag er niet aan denken.
Ik moet het baantje vervoeren in onze nieuwe auto. Wanneer we die hebben gekocht werd er rekening gehouden met de afmetingen zodat het baantje er in zou passen. Hiervoor werd ook een constructie gemaakt zodat de schragen waarop het baantje staat en andere kleine spullen kunnen worden vervoerd en er een vlakke laadvloer blijft voor het baantje zelf. Met een beetje puzzelen lukt het om alles in de auto te zetten inclusief onze valiezen.
![]() |
![]() |
![]() |
Ik word vergezeld door Rudi. De rit naar Dreux verloopt vlotjes. Het baantje is in een uurtje opgesteld. Dan volgen 3 dagen tentoonstelling. Het is op geen enkel moment druk maar er is toch een bijna constante stroom van mensen die belangstelling tonen. Er worden foto’s genomen, vragen gesteld en verhalen verteld. Er worden ook contacten gelegd met organisatoren van andere tentoonstellingen. Benieuwd wat daar uit zal voortvloeien.
![]() |
![]() |
![]() |
Blijkbaar nemen de tentoongestelde banen ook deel aan een wedstrijd. Op zaterdag passeert een jury en ’s avonds wordt de uitslag bekend gemaakt. De jury bestaat uit 2 ervaren modelbouwers en enkele jongeren. We vallen niet in de prijzen. Zondag ga ik bij de organisatie toch even vragen op welke plaats ik met “Das Dépot” in de rangschikking ben terecht gekomen. Die uitslag blijkt niet ter beschikking te zijn (of wil men niet geven). Maar een beetje later staat de voorzitter van de jury samen met enkele andere medewerkers van de organisatie bij het baantje. De voorzitter legt uit hoe de punten werden gegeven en verzekert mij dat de verschillen zeer nipt waren. Maar er worden vooral tips gegeven hoe ik het baantje nog meer in de smaak kan laten vallen. In het algemeen vindt men het baantje te proper. Ik schrik niet van die opmerking. Dat was te verwachten: pas geschilderd en niet geweatherd… Maar er moeten ook nog meer details aangebracht worden die het geheel een meer realistische aanblik moeten geven. Dus… nog wel wat werk aan de winkel.
Wanneer het zondagavond is en de expo eindigt wordt alles gedemonteerd en in de auto ingeladen. We zijn moe maar tevreden. We blijven nog een nachtje slapen in Dreux en rijden pas maandag terug naar huis. Thuis wordt de auto uitgeladen en alles op zijn plaats gezet.
Er zijn op YouTube verschillende filmpjes te vinden die de tentoongestelde banen
laten zien. Er is er ook ééntje bij waarop Das Depot in beeld is gebracht.
Na mijn deelname aan de tentoonstelling in Dreux is het duidelijk dat er aan het minibaantje “Das Depot” nog wel wat werk is. Eerst en vooral moet ik er voor zorgen dat de poorten functioneren. Maar er zijn nog tal van kleine en grote details die ik kan aanbrengen om het geheel een meer realistische aanblik te geven. Een van de opmerkingen die ik in Dreux te horen had gekregen was dat het magazijngebouw te “clean” was. Er zijn een aantal zaken die gemakkelijk kunnen worden verholpen:
Er werd in Dreux ook gesuggereerd om het gebouw geen vlakke wanden te geven maar een structuur (W-vorm). Maar om dat te realiseren kan ik beter het gebouw helemaal opnieuw maken.
![]() Origineel |
![]() Nieuw |
Airco units heb ik een tijdje geleden al gekocht. Nu moeten die een kleurtje krijgen en een verwering en dan kunnen ze op het dak van het magazijngebouw worden geplaatst.
Een andere opmerking die in Dreux kreeg was dat de vloeren en bestrating ook te proper waren. Om uit te proberen op welke manier ik dat het beste kon verweren heb ik een proefstukje gemaakt. De wijze waarop je iets kan verweren is nogal afhankelijk van het materiaal dat je wil vervuilen en welke ondergrond je wil nabootsen. Bij “Das Depot” zijn de vloeren en bestrating gemaakt uit balsahout en is het de bedoeling dat zij een betonnen ondergrond imiteren. Enerzijds is balsahout redelijk poreus en slorpt de verf op, anderzijds heeft het eigenlijk ook niet de juiste structuur. Wanneer ik op het internet filmpjes zoek over het verweren van beton dan kom ik meestal filmpjes tegen waarbij de ondergrond om beton te imiteren is gemaakt uit klei of gips. Ik wil eerst uitzoeken op welke manier ik het beste een betonvloer kan nabootsen. Daarom heb ik een proefstukje gemaakt met balsahout en heb dat ook het grijze kleurtje gegeven waar heb gepoogd het beton te imiteren op “Das Depot”.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nadat de het hout in de basiskleur was gezet heb ik het beton verdeeld in platen en hier en daar scheuren of breuken geïmiteerd. Dat was eenvoudig met een scherp mesje en een scherp potlood. Daarna heb ik een lichte wash aangebracht met sterk verdunde zwarte acrylverf. Vervolgens heb ik met “light sand” en een sponsje gedept. Nadat deze kleur was opgedroogd lijkt die wel helemaal verdwenen. De 2de maal heb ik meer verf aan het sponsje gedaan en bleven vrij duidelijke vlekken over die ik dan met een stukje keukenrol heb vervaagd. En vervolgens heb ik met poeders gewerkt om verschillende schakeringen te bekomen.
De verzameling modellen is ook uitgebreid. Vrij onverwacht heeft Jouef de Belgische versie van de “Pistoiesi” resto wagen in C1-livrei uitgebracht. Ik had die pas verwacht in 2025. Dit rijtuig reed mee in internationale treinen.
![]() |
ga naar 2023 vervolg...
Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier