Dagboek 2020

januari

Januari is traditioneel een maand waar de modelbouwactiviteiten op een laag pitje staan. Toch zijn er enkele zaken gebeurd:
- Op "Das Depot" werd de verlichting in de locomotiefloodsen vervangen door LED's
- De herstelling van de sporen op het trambaantje werd aangevat
- Een nieuwe uitdaging is aangegaan : het weatheren van een vorklift
- Samen met enkele clubleden werd een bezoek gebracht aan de Broodfabriek te Rijswijk voor de tentoonstelling Nederlandse Modelspoordagen

top

april

Met de uitbraak van de Corona-crisis zijn de afgelopen maanden niet helemaal gelopen zoals gepland. In maart zou ik samen met een mede-clublid met zijn baantje "Den Overslag" deelnemen aan "Ontraxs". We stonden klaar om te vertrekken wanneer het bericht kwam dat de expo niet kon doorgaan.

MOBEXPO, waar ik zou deelnemen met "Das Depot" werd ook afgelast. Dat had ik wel zien aankomen en het maakte dat de motivator om aan dat baantje nog een en ander te verbeteren plots was weggevallen en vielen de modelbouwactiviteiten zo goed als stil.

Pas half april heb ik de draad weer opgepikt. Ik heb mij ingeschreven om met het trambaantje deel te nemen aan de minibaantjeswedstrijd die Modelspoormagazine organiseert voor de expo in oktober 2020. Misschien hoog tijd om dat project eens aan te pakken. Ik was begonnen met het klaarmaken van de moduledelen voor het schaduwstation wanneer Modelspoormagazine het bericht rondstuurde dat de expo in oktober was afgelast en de volgende editie pas in 2022 zou plaatsvinden. En weer was de motivator weg...

Maar dit keer heb ik de moed niet laten zakken en ben ik gestart met het verder afwerken van enkele bouwdozen waar ik al heel lang geleden aan was begonnen en die al jaren half afgewerkt ergens in een kast stonden opgeborgen. Het zijn bouwdozen van huizen die samen de "Zweibrückenstrasse" gestalte moeten geven op mijn modelbaan in opbouw.

top

juni

Van de "Zweibrückenstrasse" zijn nu 6 huizen gebouwd.

Op de "grote modelbaan" werd de verlichting in het schaduwstation niveau-2 afgewerkt. De laatste LEDstrips zijn aangesloten. Ik heb een computervoeding gerecupereerd en "omgebouwd" als voeding met enkele vaste uitgangspanningen. Die voeding dient om de LEDstrips te voorzien van spanning 12 Volt. De +5V uitgang zal worden gebruikt voor het voeden van de schakelingen die de wisselstraten zullen aansturen. Het ombouwen van zo'n voeding is eenvouding. Op het internet is genoeg informatie te vinden hoe je het kan/moet doen.

Van het schaduwstation heb ik het elektrische schema getekend. Het volledig uittekenen van de aansluitingen geeft toch een beter inzicht in hoe alles moet worden aangesloten. Wanneer ik dat zonder schema zou doen dan zou ik toch wel enkele zaken verkeerd hebben aangesloten waardoor de boel niet naar behoren zou functioneren.

De verzameling is de voorbije maanden ook een klein beetje gegroeid. Van Modelsworld (LS-Models) heb ik de set "Freccia del Sole" (Railtour II) en "Bergland Express" aangeschaft. De verzameling HGK locs werd uitgebreid met de Class 66 lok 9901 van ESU.

De website zelf werd ook nog eens nagekeken op missing links. Dat waren er weer een behoorlijk aantal en ze zijn allemaal gecorrigeerd.

top

december

Het enthousiasme van juni om verder te werken aan de gebouwen van de “Zweibrückenstrasse” heeft niet lang geduurd.

De modelbouw activiteiten hebben eigenlijk maanden stil gelegen. Ik ben pas vorige maand opnieuw gestart en ben begonnen met het vervangen van de wisselstraten oost en west van het schaduwstation op niveau -2 van de vaste baan “Haschenbach 3”.

De verzameling rollend materieel is bijna niet verder aangegroeid. De nieuwe modellen zijn toegevoegd aan de respectievelijke pagina's. Er zijn ook een aantal ontbrekende foto's toegevoegd. Er zijn wel een aantal locs en wagons die ik in bestelling heb geplaatst. Omdat die modellen nog niet zijn uitgeleverd is het budget van dit jaar niet overschreden.

De laatste 2 weken van december heb ik vakantie. Ik hoop dat ik toch weer wat meer tijd in de hobby zal steken. Naast de werken aan Haschenbach 3 zijn er nog genoeg projecten die liggen te wachten:

  - Verder afwerken / upgrade van “Das Depot”.
  - Het “trambaantje”.
  - Mijn deelname aan het clubproject “het wiel”.
  - Afwerken van de huizenrij “Zweibrückenstrasse”.
  - Afwerken van de silo-vrachtwagen.
  - Weatheren van rollend materieel en scenery.
  - Restauratie van het treinstel BR420 van Roco.
  - Leren werken met de lasergraveermachine, wat tevens inhoud Autocad beter onder de knie te krijgen.

top

ga naar 2019 

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional 100% hand coded HTML