Gereedschapswagentje

Als modelbouwer heb je heel wat gereedschap nodig. Dat gaat van een kleine schroevendraaier tot elektrisch gereedschap zoals een boor- of zaagmachine. De grote gereedschappen staan in de garage. Maar het kleinere gereedschap en zoveel mogelijk elektrische gereedschappen heb ik het liefst binnen handbereik wat wil zeggen dat ze een plaats moeten krijgen in de hobbykamer.

IMG_0349 (34K) IMG_0350 (35K)

Nu is mijn hobbykamer niet zo heel groot (ca. 4 x 4 m) en de ruimte is maximaal gevuld met de modelbaan. Er is dus geen plaats gereserveerd die als knutselhoek kan worden bestempeld en waar het gereedschap ook logischerwijze een plaats zou krijgen. Maar onder de treintafel is er nog plaats genoeg. De enige voorwaarde is dat wat onder de tafel wordt geplaatst ook gemakkelijk moet kunnen worden weggehaald. Dikwijls moet er aan de onderkant van de baan kunnen worden gewerkt (leggen of herstellen van bedrading) of moet er via die weg kunnen worden ingegrepen bij ontsporingen op de niet zichtbare gedeelten van de modelbaan.

Daarom heb ik voor het gereedschap 3 karretjes gemaakt op wieltjes zodat zij gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Uit vorige 'bouwprojecten' had ik nog hopen hout gerecupereerd en ook nog hout op overschot. Met dat hout ben ik aan de slag gegaan.

Materiaalkeuze:
Zoals reeds gezegd had ik nog voldoende hout uit overschotten en recuperatie van vorige bouwprojecten. De keuze was dus niet moeilijk: 18 mm dikke spaanderplaat aan weerzijde bekleed met witte melamine. In een van de kastjes komen gereedschapbakjes: die worden gemaakt uit 12 mm multiplex (eveneens overschotten van vorige projecten).

Een wagentje is volledig uit multiplex van 18 mm dik gemaakt. Dit wagentje had ik gemaakt tijdens de bouw van mijn vorige modelbaan op zolder. Daar was het ontworpen als draagwagen voor "het klapstuk", de wegneembare verbinding tussen de 2 delen van de modelbaan op de plaats waar de sporen aan de toegangstrap passeerden.

Onder de wagentjes worden 4 zwenkwielen gemonteerd. Hiervoor worden wielen gekozen die voldoende gewicht kunnen dragen: al het gereedschap bij elkaar weegt heel wat.

Afmetingen:
De afmetingen worden deels bepaald door de grootte van de gereedschappen die in het wagentje worden opgeborgen maar zijn eveneens afhankelijk van de plaats waar het wagentje onder de treintafel moet staan en de 'weg' die het wagentje moet afleggen wanneer het onder de treintafel uitkomt.

In eerste instantie is de hoogte bepalend. Deze moet kleiner zijn dan de maximale vrije hoogte onder de treintafel. Best neem je hier een ruime marge: onder de treintafel zit best wat bedrading die na een tijdje begint door te hangen. Om te vermijden dat je deze draden lostrekt wanneer het wagentje onder de tafel worden gereden laat je hier minstens 5 centimeter speling.

De lengte en de breedte zijn afhankelijk van de doorgangen. In mijn geval moet ik de wagentjes uit de hobbykamer kunnen rijden en dat gaat via een smal gangetje tussen 2 delen van de modelbaan en een S-bocht op de toegangsdeur te bereiken.

Eens de hoofdafmetingen zijn bepaald komt het er op aan om de karretjes zo praktisch mogelijk in te richten. Ik kwam tot de volgende afmetingen en indelingen:

[wagen 1]
IMG_1874 (28K)
[wagen 2]
IMG_1873 (23K)
[wagen 3]
IMG_1875 (27K)

Wagen 1 :
Buitenafmetingen :
Aan weerszijde een open ruimte met één legbord.
Bovenaan zitten 3 afzonderlijke uitneembare bakjes voor klein gereedschap. Onder deze bakjes een ruimte voor grotere stukken gereedschap.

Wagen 2 :
Buitenafmetingen :
Dit wagentje is aanzienlijk lager dan het andere karretje om bovenop nog van alles te kunnen plaatsen Voor de rest hetzelfde als wagen 1 : Aan weerszijde een open ruimte met één legbord

Wagen 3 :
Buitenafmetingen :
Dit is eigenlijk een kast op wielen met 2 deurtjes. In deze kast is ruimte voor het elektrische gereedschap. 

Op verschillende plaatsen zijn de koppen van vijzen zichtbaar. Mij stoort dat absoluut niet. Een echte kastenbouwer of meubelmaker zou hiervoor zeker oplossingen hebben waarbij je zo'n karretje in elkaar steekt zonder dat er één vijs zichtbaar is. Wel heb ik de zichtbare kopse kanten van het hout bekleed met een band. Die kan je kopen in de doe-het-zelf zaak en wordt met een warm strijkijzer aangebracht. Nadien moet je de band nog afsnijden op de juiste dikte van de plank.

Omdat zo'n verplaatsbare karretjes echt wel handig blijken te zijn heb ik reeds kleinere bakjes gemaakt voorzien van wieltjes zodat zonder trek en sleurwerk zaken onder de treintafel kunnen worden gereden, maar ook snel op een andere plaats kunnen worden gezet.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional