Plannen maken - financiën

Ik geloof niet dat er één modelbouwer is die over een onbeperkt budget beschikt voor zijn hobby. Bovendien is het een dure hobby. De fabrikanten zijn onder druk van de modelbouwer steeds verder moeten gaan in het realistisch nabouwen van het voorbeeld. Dat is ook gelukt, maar niet zonder grote investeringen. Op de koop toe neemt de belangstelling voor deze hobby af wat de afzetmarkt verkleint. Bijgevolg zijn de prijzen fenomenaal gestegen. Goedkopere merken zoals Lima en Jouef hebben zich niet kunnen handhaven en zijn failliet gegaan. Hopelijk gaan de matrijzen niet verloren want beide merken hadden originele modellen in hun gamma.

Om het budget binnen de perken te houden zijn er verschillende mogelijkheden. Een modelbouwer is gewoonlijk een goede doe-het-zelver die in de bouwmarkt zijn materiaal gaat kopen. Met dat materiaal wordt dan de onderbouw gemaakt. Hout is veruit het goedkoopste en laat zich gemakkelijk bewerken. Voor een vaste baan is de keuze van het materiaal minder belangrijk. De terrassen waarop de sporen komen kunnen in spaanplaat gemaakt worden. Wanneer je een modulebaan bouwt die regelmatig moet worden verplaatst kan je best multiplex of meubelplaat gebruiken. Het is lichter, maar toch steviger en is minder onderhevig aan klimatologische omstandigheden. Tegenwoordig wordt dikwijls MDF plaat gebruikt. De keuze van de houtsoort kan een wezenlijk verschil maken in het budget. Soms kan je gebruik maken van overschotten van de zagerij. Hiervoor moet je zorgen dat je goede maatjes wordt met de zageman.

Je kan ook besparen op het materiaal dat je gebruikt voor de aankleding van de modelbaan. Wanneer je een klein bos wil nabootsen en je moet dat doen met bomen die je in de handel koopt versus bomen die je zelf kan maken zal dat een groot verschil maken. Ook zelf gebouwen maken in plaats van ze te kopen levert niet alleen een mooie besparing op maar zorgt ook nog voor de nodige originaliteit en levert heel dikwijls een natuurgetrouwer beeld op. Toegegeven zelfbouw is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt een flinke portie creativiteit en geduld. Bovendien is het gebruik van de juiste materialen en het goede gereedschap onontbeerlijk.

De keuze van het thema kan ook een verschil maken: wanneer je een stad wil nabouwen zal dat hopen geld kosten aan gebouwen, auto's in de straten, figuren op de voetpaden enz.. Wanneer je daarentegen een landelijk tafereel neerzet kost dat alleen strooimateriaal, een paar bomen en struiken, hier en daar wat koeien en paarden en een eenzame landbouwer met een tractor. Ik stel het nu een beetje zwart-wit voor. De waarheid ligt in het midden.

Ook voor de elektrische bedrading en het bedieningspaneel zal het een groot verschil maken wanneer je onderdelen gebruikt die je bij een elektronica speciaalzaak haalt of wanneer je gebruikt maakt van de besturingskastjes die door de verschillende fabrikanten worden aangeboden.

Het is niet voor iedereen weggelegd maar wanneer je een beetje handig bent met een soldeerbout kan je dikwijls zelf een aantal elektronische schakelingen maken (die je terugvindt in diverse boeken en tijdschriften) die er voor zorgen dat het rijden op een analoog bestuurde baan een stuk veiliger verloopt. Wanneer je bent aangewezen op het aankopen van het door gespecialiseerde firma's ontwikkelde materiaal moet je jezelf de vraag stellen of het niet goedkoper is om de modelbaan digitaal te besturen.

Tot slot kan je het budget het best onder controle houden door te kiezen voor een land en een tijdperk. Wanneer de verleiding te groot wordt om materiaal te kopen dat buiten die keuze valt kan je "gemakkelijk" neen zeggen. En tot slot: een eenvoudig railplan geeft dikwijls een mooier resultaat dan een ingewikkelde spaghetti van sporen en wissels.

Wanneer U geen menu's ziet klik dan hier

Valid HTML 4.01 Transitional